Whitening VS Bleaching: Mitkä ovat turvallisia valkaisumenetelmiä ja miten valkaisu vaikuttaa hampaassa? | Coronaria Hammasklinikka
ELINA VÄYRYNEN, Hammaslääkäri

Whitening VS Bleaching: Mitkä ovat turvallisia valkaisumenetelmiä ja miten valkaisu vaikuttaa hampaassa?

Hampaiden valkaisu on viimeinen vaihe kauniiseen hymyyn. Hampaiden valkaisu on todella suosittua tänä päivänä ja siksi onkin tärkeää että kuluttajat ovat tietoisia siitä, miten hampaiden valkaisu ja eri valkaisevat aineet sekä tuotteet vaikuttavat hampaisiimme. Vaalentavilla hammastahnoilla ja muilla kuluttajamarkkinoiden tuotteilla ei tosiasiassa ole pysyvää hampaita vaalentavaa vaikutusta.

Hampaiden valkaisutarjous. Kevytvalkaisu 129 euroa ja tehovalkaisu 199 euroa.

Hampaiden valkaisusta on englanninkielessä käytössä kaksi sanaa, jotka kuvaavat mitä tuotteet hampaallesi tekevät: whitening ja bleaching. Sana whitening kertoo tuotteen palauttavan hammaskiilteen luonnollisen sävyn ja poistavan värjäymiä hampaan pinnasta. Nämä tuotteet eivät  siis valkaise pysyvästi  hampaan sävyä vaan ainoastaan kirkastavat hymyä. Sana bleaching puolestaan tarkoittaa hampaan sävyn muuttamista koko hammaskiilteen läpi jopa hammasluuhun asti.

Whitening-tuotteita, kuten valkaisevia hammastahnoja, voi ostaa apteekista  ja ne sisältävät usein kemiallisia entsyymejä, jotka poistavat värjäymiä ja likaa hampaiden pinnalta.  Valkaisevana myytävien hammastahnojen vaikutus voi perustua myös hankaavuudeen tai siniteknologiaan. Markkinoilla olevian aktiivihiiihammastahnojen ominaisuudet perustuvat lähinnä hiilen hankaavuuteen. Pitkällä käytöllä hankaavuus voi tuhota hammaskiillettä – ole siis varma tuotteiden käyttöturvallisuudesta. Mikään valkaiseva hammastahna ei  siis varsinaisesti muuta hampaan sävyä vaaleammaksi. Whitening-ryhmän tuotteita ovat myös erilaiset kotona käytettävät valkaisulusikat, -kynät ja -puikot.

Bleaching-tuotteet sisältävät vähintään 6% karbamidi – tai vetyperoksidia, yleensä kuitenkin  vahvuus on jopa 20-35%. Vaalennus perustuu valkaisuaineen happiradikaalien ja hampaan pinnassa olevien värjäymien väliseen reaktioon, jossa vaalennusaine rikkoo värjäymien välisia sidoksia ja hampaan pinta vaalenee. Bleaching-aineiden rinnalla vaalennusreaktiota voidaan voimistaa led-valolla, jota käytetään esim. Beyond-tehovalkaisussa. Led-valo lämmittää bleaching-geeliä ja vaalennusreaktio voimistuu.

Bleaching-tuotteita saavat käyttää vain  suunhoidon ammattilaiset eli hammaslääkärit ja suuhygienistit. Niiden ostamista säätetelee EU-direktiivit. Jos ostat voimakkaita bleaching -tuotteita internetistä ulkomaisilta sivustoilta, saattavat nämä vahvat aineet aiheuttaa korjaamattomia vaurioita hampaistoosi jatkuvalla käytöllä ja saatat jopa polttaa ikenesi.

Whitening-tuotteet sopivat hyvin bleaching-valkaisun ylläpitoon ja käytettäväksi kotona.  Hammaslääkärin tai suuhygienistin  vastaanotolla tehtävä hammaskivenpoisto sisältää  myös värjäymien poiston erityisellä  pyörivällä kumiharjalla ja  karhealla puhdistuspastalla. Vastaanotolla voidaan tehdä  vaihtoehtoisesti myös painejauheilmapuhdistus soodalla, ns. ”soodapuhdistus”, joka poistaa erittäin hyvin pinttyneempiäkin värjäymiä. Coronaria Hammasklinikalta saa myös Häikäisevä Hymy -hoitopaketteja, jotka sisältävät sekä soodapuhdistuksen, hammaskiven poiston että valkaisun.

Hampaiden valkaisu hammasklinikalla

Vastaanotolla tehtävät valkaisut ovat bleaching-valkaisuja, jotka ovat kotimenetelmiä tehokkaampia. Hampaiden valkaisut tulee tehdä terveeseen suuhun, jossa hampaat ja ikenet on hoidettu hyvin. Hampaiden tarkastus on suositeltavaa ennen hampaiden valkaisua. Hammaskaries eli ”reiät” tulee paikata vähintään kaksi viikkoa ennen hampaiden valkaisua ja hammaskivi tulee olla poistettuna. Juurihoidetut hampaat ovat usein sävyltään eläviä hampaita hieman tummempia ja harmaampia,ja näihin voidaan suorittaa bleaching-toimenpide hampaan sisäisesti.

» Lue usein kysytyt kysymykset hampaiden valkaisusta
» Varaa aika hammastarkastukseen

Vastaanotolla tehtäviä valkaisuja ei suositella alle 18-vuotiaille, imettäville tai raskaana oleville. Valkaisutoimenpide on  turvallinen ja kivuton. Hampaiden vihlontaa voi esiintyä, varsinkin jos hampaasi ovat herkästi vihlovat. Tulehduskipulääke ennen toimenpidettä voi auttaa vihlontaan.

Näin hampaiden valkaisu etenee

  1. Valkaisu alkaa  hampaiden sävyn alkutilanteen määrityksellä.
  2. Hampaiden pinta puhdistetaan värjäymien poistavalla hohkakiviseoksella.
  3. Suuhun asetetaan suunaukipitäjä  ja posket ja huulet suojataan. Ikenille asetetaan iensuoja-aine.
  4. Valkaisuaine on aktiivisena hampaan pinnalla n. 30minuuttia ja toimenpide kestää kokonaisuudessaan noin tunnin.
  5. Lopuksi hampaan pintaan asetetaan vihlontaa ehkäisevä  mineraalitahna ja loppusävy määritetään.
  6. Valkaisun jälkeen tulee olla pari tuntia syömättä, jotta hampaan pinta pääsee palautumaan ja mineraalitahna imeytymään.

Valkaisukäsittelyn jälkeen hampaat voivat vihloa muutaman päivän ajan. 48 tuntia tulee välttää värjääviä tuotteita. Vihlontaan voi käyttää vihlontaa ehkäisevää hammastahnaa ja nauttia tulehduskipulääkettä. Bleaching-käsittelyn voi uusia vuoden kuluttua. Välittömästi vaalennuksen jälkeen hampaan pinnan sävy voi olla kirjava ja paikotellen esiintyä vaaleampia läikkyjä, mutta muutamassa päivässä hampaan sävy tasoittuu. Loppusävyn pysyvyys riippuu siitä, kuinka paljon asiakas käyttää värjääviä tuotteita, kuten kahvia ja teetä.

Ostaessasi hampaiden valkaisutuotteita tai palveluilta muilta kuin suunhoidon ammattilaisilta, vaikuttavana aineena on usein pintalikaa poistava sooda tai sitruunahappo. Älä vie suuhusi mitään, jos et ole varma, mitä aine on, ja kuka sitä saa käyttää. Muut kuin suuhoidon ammattilaiset eivät voi tilata käyttöönsä voimakkaita valkaisuaineita. Vältä siis turhia ostoksia ja valitse käyttöösi turvallisia tuotteita ja palveluita. Coronaria Hammasklinikalla takaamme sinulle aina turvallisen palvelun ja hohtavan hymyn lopputuloksena!

» Varaa aika hampaiden valkaisuun!
» Toimipaikat ja aukioloajat
» Hinnastot