Hampaiden valkaisu: usein kysytyt kysymykset (FAQ) | Coronaria Hammasklinikka

Hampaiden valkaisu: usein kysytyt kysymykset (FAQ)

Millaiset hampaat pitää olla, että ne voidaan valkaista?

Pitää olla terveet hampaat. On hyvä käydä hammaslääkärin tarkastuksessa ja tarpeen mukaan paikata reiät ja poistaa hammaskivet. Hampaat tulee olla puhdistettu ennen valkaisua (1 viikko – 6kk sitten).

Sattuuko hampaiden valkaisu?

Valkaisu voi vihloa varsinkin, jos on herkkä kylmälle, mutta kaikilla vihlontaa ei esiinny. Hampaiden vihlominen on yksilöllistä, johon vaikuttaa esim. ienvetäymät ja kiilteen harjausvauriot. Jotkut ottavat särkylääkkeen ennen valkaisua, mutta varsinaisesti kipua siitä ei tule.

Onko hampaiden valkaisu vaarallista, käytetäänkö siinä jotain haitallisia aineita?

Ei ole vaarallista, mutta valkaisu on kuluttavaa hampaiden kiilteelle, jos sitä tekee usein. Valkaisuaine on joko vetyperoksidi- tai karbamidipohjainen. Oikein käytettynä nämä aineet eivät ole vaarallisia. Koska ne ovat limakalvoa ärsyttäviä aineita, ammattilaisen pitää tehdä valkaisu.

Kauanko hampaani pysyvät valkoisina valkaisun jälkeen?

Riippuu siitä, miten paljon käyttää värjääviä tuotteita kuten kahvia, teetä, tupakkaa, marjoja ja viiniä sekä siitä, kuinka hyvin pesee hampaat. Vaikutus säilyy noin vuodesta kahteen vuoteen. Valkaisun jälkeen pitää olla pari päivää käyttämättä värjääviä aineita.

Miten pääsen hampaiden valkaisuun ja paljonko se maksaa?

Netistä tai puhelimitse voi varata ajan hammasklinikalle. Valkaisun tekee suuhygienisti ja halutessaan voi varata konsultaation ennen valkaisua. Konsultaatiolla voidaan varmistaa, soveltuuko valkaisu. Ajantasaisen hinnaston löydät täältä.

Mitä valkaisumenetelmiä Coronarialla on käytössä?

Kotivalkaisu sekä geelillä tehtävä hampaiden valkaisu on käytössä lähes kaikilla klinikoillamme ja valolla vahvistettava Beyond-valkaisu löytyy useimmista toimipaikoistamme. Voit kysyä lisää saatavilla olevista valkaisumenetelmistä lähimmältä toimipisteeltämme. Geelivalkaisussa valkaisugeeli laitetaan hampaan pinnalle, joka menee hampaan ytimeen saakka. Valkaisumenetelmistä voit lukea lisää täältä.

Kuinka usein on turvallista tehdä hampaiden valkaisu?

Noin vuoden vuoden välein. Jos valkaisua tekisi esimerkiksi puolen vuoden välein, vaurioituu hampaiden kiille, myös reikiä voi tulla herkemmin. Liian usein tehtynä valkaisu on kuluttavaa hampaan pinnalle.

Kauanko hampaiden valkaisu -toimenpide kestää?

Hampaiden valkaisuun on hyvä varata 1,5 tuntia aikaa. Hampaat pestään, ikenet suojataan ja laitetaan valkaisuaine. Valkaisuaine poistetaan hampaan pinnalta ja levitetään uusi kerros. Tämä käsittely toistetaan kolme kertaa. Mutta jos jo kahden kerran jälkeen saavutetaan hyvä tulos, ei tarvita kolmatta käsittelykertaa.

Mitä eroa tuloksissa on eri menetelmissä?

Laser voi vihloa enemmän. Lopputuloksen kannalta merkitystä on valkaisuaineella. Muuten suuria eroja ei ole. Meillä käytössä olevista valkaisumenetelmistä voit lukea lisää täältä.

Kenelle valkaisua ei suositella?

Ei raskaana oleville eikä alle 18-vuotiaille. Myöskään valkaisua ei suositella, jos ikenet ovat vetäytyneet tai on paljon paikkoja etualueella. Valkaisussa paikat eivät vaalene vaan hampaiden vaalentuminen voi korostaa vanhojen paikkojen keltaisuutta/tummentumia. Myös mahdolliset kiillehäiriöt (hypoplasia, hypomineralisaatio) voivat korostua, kun hampaat valkaistaan.

Kuinka hampaiden valkaisuun tulee valmistautua?

Ennen valkaisua ei ole hyvä käyttää valkaisevia aineita, ettei kuluteta liikaa hampaan kiillettä. Ennen toimenpidettä on hyvä käyttää fluoripitoista hammastahnaa, syödä normaalisti ja juoda kupposen kahvia.

Jos on reikä hampaassa tai kiillevaurio, voiko hampaiden valkaisun tehdä?

Kiillevaurio katsotaan tapauskohtaisesti. Mutta hampaiden reiät pitää olla paikattu, koska muuten toimenpide vihloo.

Miten voin kotona ylläpitää valkaisun vaikutusta?

Hammasklinikalla voidaan tehdään yksilölliset valkaisumuotit ja klinikalta voi ostaa kotikäyttöistä valkaisuainetta, joilla tulosta voidaan ylläpitää. Myös hampaiden hyvä harjaus ja hammasvälien puhdistus ylläpitävät valkaisutulosta. Lisäksi värjäävien aineiden käyttö tulee heti valkaisun jälkeen välttää.